Persoonlijke aandacht
Gratis specialistische proefbehandeling
Professioneel advies over jouw huid
Persoonlijke aandacht
Gratis*specialistische proefbehandeling**
Professioneel advies over jouw huid

Couperose oorzaken

Wat zijn de oorzaken van couperose? Couperose is een veelvoorkomende huidaandoening. Het kenmerkt zich door kleine, verwijde bloedvaatjes net onder de huid, meestal op het gezicht. Hoewel het onschadelijk is, kan het cosmetisch storend zijn. Couperose komt veelal voor vanaf 30 jaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen. In deze blog gaan we diep in op de oorzaken van couperose.

Veelvoorkomende couperose oorzaken:

  • Genetische factoren
  • Veroudering
  • Blootstelling aan de zon
  • Temperatuurverschillen
  • Levensstijl en dieet
  • Hormonale invloeden
  • Medische aandoeningen en medicijngebruik

Genetische factoren

Een van de belangrijkste factoren bij het ontstaan van couperose is genetische aanleg. Als couperose in de familie voorkomt, is de kans groter dat je zelf ook last krijgt van deze huidaandoening. De structuur en sterkte van de vaatwanden zijn voor een groot deel genetisch bepaald, en zwakkere vaatwanden kunnen sneller uitzetten en zichtbaar worden als couperose.

Veroudering

Naarmate we ouder worden, verliest de huid haar elasticiteit en worden de vaatwanden dunner en kwetsbaarder. Dit kan ertoe leiden dat de bloedvaten makkelijker uitzetten en zichtbaar worden. Veroudering is daarom een belangrijke factor bij het ontstaan van couperose, vooral bij mensen met een lichte huid.

Blootstelling aan de zon

UV-straling kan de huid beschadigen en het risico op couperose verhogen. De UV-stralen breken collageen en elastine in de huid af, wat de bloedvaten minder ondersteuning geeft en hun kans vergroot om uit te zetten. Mensen die veel tijd in de zon doorbrengen zonder adequate bescherming, zoals zonnebrandcrème, lopen een groter risico op het ontwikkelen van couperose. Smeer daarom áltijd met een goede SPF, ook in de winter! Zeker als je couperose hebt is het aan te raden om een SPF30 (of hoger) te gebruiken. 

Temperatuurverschillen

Blootstelling aan extreme temperaturen, zowel heet als koud, kan bijdragen aan couperose. Snelle temperatuurwisselingen kunnen de bloedvaten doen uitzetten en samentrekken, wat ze op den duur kan verzwakken en beschadigen. Dit verklaart waarom couperose vaak voorkomt bij mensen die veel tijd doorbrengen in wisselende klimaten of die werken in beroepen waarbij ze aan extreme temperaturen worden blootgesteld.

Levensstijl en dieet

Levensstijl en dieet kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van couperose. Overmatige consumptie van alcohol, pittig eten, en warme dranken kan de bloedvaten verwijden, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van couperose. Bovendien kan roken de bloedcirculatie en vaatwanden beschadigen, waardoor het risico op deze huidaandoening toeneemt.

Hormonale invloeden

Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de zwangerschap of de menopauze, kunnen ook couperose veroorzaken. Hormonale schommelingen kunnen de bloedvaten beïnvloeden, waardoor ze kunnen uitzetten en zichtbaar worden. Vrouwen zijn daardoor vaker vatbaar voor couperose dan mannen.

Medische aandoeningen en medicijngebruik

Bepaalde medische aandoeningen, zoals rosacea, kunnen gepaard gaan met couperose. Ook medicijnen die de bloedvaten verwijden, zoals sommige bloeddrukverlagende middelen, kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening. Het is belangrijk om met een arts te overleggen als je vermoedt dat medicatie een rol speelt bij je couperose.

Couperose behandelen

Crèmes en andere cosmeticaproducten helpen helaas niet om couperose te verwijderen of te verminderen. Teveel gebruik van cosmeticaproducten kan de couperose zelfs verergeren. Uiteraard bestaan er wel goede crèmes/producten om couperose te camoufleren. 

Couperose kan goed behandeld worden met behulp van een vaatlaser. Lees hier meer over een laserbehandeling voor couperose.

iDeal
creditcart
klarna
bancontact

Copyright © 2024

PrivacybeleidAlgemene voorwaardenSitemap  Deze website is ontwikkeld door B&S Media Internetmarketing

0